Kako voziti na snijegu

Snijeg prestavlja izvor velike zabave. Grudanje, snjegović, sanjkanje – u svima nama otkriva se dijete. Međutim, za nas kao odrasle, on predstavlja neke izazove, posebno kad se radi o vožnji.


Međutim, ako znate voziti po snijegu, mnogi od izazova mogu se minimalizirati. Postoje stvari koje možete učiniti prije nego krenete na put, baš kao i mjere opreza koje možete poduzeti kad ste jednom već na cesti. Ako znate kako voziti  na snijegu, to vam neće samo značiti sigurnost, već će vam također pomoći da uživate u vožnji.

Prije nego što krenete

 • Razmislite o tome što imate obuveno na nogama. Đonovi vaših cipela trebali bi biti čisti i suhi tako da vam se stopala ne kližu po pedalama.
 • Provjerite jesu li gume automobila napumpane na ispravan pritisak.
 • Dubina gaznog sloja je izuzetno važna na snijegu. Provjerite jeste li usklađeni s lokalnim zakonom u pogledu zimskih guma/guma za sva godišnja doba, odnosno lanaca za snijeg. Naše gume započinju svoj život s gaznim slojem od 8 mm. I dok mnogi lokalni zakoni navode da ih je potrebno zamijeniti kad dubina gaznog sloja bude  1.6 mm, međutim, imajte na umu da sigurna vožnja u mokrim i snježnim vremenskim uvjetima ovisi o dubini gaznog sloja, dizajnu profila i gumenoj smjesi gaznog sloja vaših guma. Na mokrim ili snijegom pokrivenim cestama pri manjim dubinama gaznog sloja performanse kočenja progresivno se pogoršavaju. Na mokrim cestama pri smanjenoj dubini gaznog sloja postoji dodatni povećani rizik od proklizavanja.
 • Stoga redovito provjeravajte gume, smanjite brzinu na mokrim i snijegom pokrivenim cestama i razmišljajte o pravodobnoj zamjeni guma.
 • Uklonite padaline snijega s krova automobila. Ako iznenada morate zakočiti, vidik vam nikako ne smije zatrpati nagruvani snijeg na vjetrobranskom staklu. 
 • Provjerite sadrži li boca s tekućinom dovoljno aditiva.
 • Provjerite jesu li metlice na brisačima čiste i u dobru stanju te ih držite isključenima sve dok niste očistili vjetrobransko staklo.
 • Spakirajte zimsku opremu za slučaj hitne potrebe (tople pokrivače, pijesak, laganu hranu, lopatu za snijeg itd.) te za slučaj poteškoća, a razmislite i o tome da uzmete lance za snijeg ili navlake za snijeg ili možda čak komad tepiha koji biste mogli staviti pod pogonske kotače kako biste mogli dobiti trakciju ako biste zapeli u snijegu.

Za više informacija pročitajte naš članak pod nazivom 'Što učiniti ako zapnete u snijegu'. 

Kako voziti na snijegu


 1. Ako koristite zimske gume, pazite na to da imate više od 1,6 mm dubine gaznog sloja. To je zakonski minimum.
   
 2. Provjerite gume, pranje stakala i metlice brisača vjetrobranskog stakla
   
 3. Uklonite snijeg i led s cijelog automobila
   
 4. Pripremite zimsku opremu za slučaj hitne potrebe
   
 5. Vozite polako i izbjegavajte nagle pokrete
   
 6. Ostavite veliki razmak za kočenje između vas i automobila ispred vas
   
 7. Vozite na niskom broju okretaja i u visokoj brzini
   
 8. Koristite svjetla za vožnju danju
Uniroyal. Continentalov brend.*